Van Scandi naar Japandi: de nieuwste woontrend

Sylvia Teuling
Sylvia Teuling

Oprichter en inspirator

Vind je het leuk?
Deel dan dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Afgelopen jaar zagen we het Scandinavische interieur – oftewel Scandi – steeds vaker voorbijkomen. Maar nu gaan we door naar de Japandi stijl, de stijl waar het Scandinavisch design en Japans design wordt gecombineerd. Ondanks dat de twee landen zo ver uit elkaar liggen hebben het Japans design en Scandinavisch design heel veel overeenkomsten. Het is daarom ook niet gek dat ze zo perfect met elkaar kunnen worden gecombineerd.

Het is een minimalistische stijl, rustig en met veel natuurlijke materialen. Het kenmerkt zich door lichte tinten, organische vormen en zwarte details. Het is de perfecte balans tussen strakke lijnen en organische vormen. Word jij ook enthousiast over deze nieuwe woontrend? Lees dan snel verder over wat deze stijl kenmerkt en hoe je Japandi toevoegt aan jouw interieur.

Verschil Scandinavisch en Japans interieur

In Scandinavië is maar weinig zonlicht tijdens de wintermaanden. Daarom is het Scandinavische interieur er zo op ontworpen dat ze zoveel mogelijk uit het beetje zonlicht kunnen halen. Het Scandinavische interieur kenmerkt zich door veel licht hout, pastelkleuren en strakke designlijnen. Geen rommelzooi of drukte, alleen mooie vormen.

Het Japanse interieur is net zo stijlvol, alleen wordt er hier meer gebruik gemaakt van contrasten en kleuren. Je ziet hier vaker donkere kleuren hout en verschillende texturen dan in het Scandinavische interieur.

Wat kenmerkt Japandi?

De Japandi stijl kan soms een beetje retro zijn. We zien vaak zwart of donker hout in combinatie met licht hout. Het is een hele minimalistische stijl. Je propt je interieur niet helemaal vol met meubels en accessoires, maar je werkt met statement pieces. Voor de mensen met een Scandi interieur is het makkelijk om de Japandi look in huis te halen door het interieur te combineren met zwarte of donkere accessoires.

Rustige basis door natuurlijke kleuren

Gebruik voor de Japandi stijl een neutraal kleurenpalet. Laat spierwit achterwegen maar denk aan lichte kleuren zoals zand, grijs, oudroze of lila. Zo creëer je een warm geheel dat rustig aanvoelt. Ook donkergrijs of een beton-look op de muur past goed bij deze stijl. Zorg er dan wel voor dat je een lichte vloer hebt! Het gaat bij Japandi om een rustige basis met contrast, dus natuurlijke kleuren met accessoires met contrasterende kleuren zoals rood, paars, donkerbruin of zwart. Denk aan een mooie rustieke donkere houten tafel op een lichte houten vloer.

Nog een extra tip om de ruimte lichter te maken zijn transparante gordijnen, oftewel glasgordijnen. Deze laten extra veel licht door en creëren een sfeervolle look. Als je de gordijnen van het plafon tot aan de grond laat lopen lijkt de ruimte groter.

Organische vormen

Niet alleen in kleuren is er contrast te vinden in de Japandi stijl. Ook in vormen. Tegels zijn bijvoorbeeld typisch Japandi stijl (hier zo meer over). Maar naast deze grafische lijnen zijn organische vormen het belangrijkste. Rond, golvend, asymmetrisch, bol, deze zachte vormen geven een hele knuffelbare vibe aan de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een grote hoekbank met ronde vormen, dit trekt direct je aandacht maar door de zachte en organische vormen ziet het er heel uitnodigend uit. Daarnaast kan je ook denken aan een vloerkleed, vazen of kunst etc. Deze mooie vaas  is bijvoorbeeld typisch Japandi, door de kleuren en de vorm.

Combineer verschillende texturen en materialen

Het combineren van verschillende materialen past helemaal bij deze nieuwe woonstijl. Zowel in het Scandinavische design als het Japanse design zie je de natuurlijke warmte van hout veel terugkomen, daarom kan dit niet missen bij een Japandi interieur! Kies hout voor de belangrijkste meubels in je huis, of ga voor houten details zoals houten fotolijsten of rieten manden  met zwarte stippen is hier perfect voor). En vergeet er niet een mooie kamerplant bij te zetten in mooie terracottapotten (als je het meteen helemaal goed wilt doen)!

Ook de teddytrend trekken we nog even door. Iedereen is helemaal fan van teddystof, ook de Japanners en Scandinaviërs. Dat is natuurlijk niet gek, want de stof is heel uitnodigend en warm. Mooi op je bank, fauteuils, of je kussens. Of wat denk je van een dik vloerkleed of wollige plaids? Hoe zachter hoe beter als je het ons vraagt!

Iets wat we nog niet veel hebben gezien in de interieur trends zijn tegels, en die passen perfect bij de minimalistische look van Japandi. Door de gladde oppervlakte van de tegels oogt de ruimte clean en opgeruimd. We zien ze niet alleen terug in de badkamer of keuken, maar ze kunnen nu overal! Denk aan een headboard van tegels in de slaapkamer, of een bureau of tafel bedekt met tegels. Supernieuw en origineel, je zal een van de eerste zijn die dit in huis haalt!

Zwarte unieke accessoires

Een zwarte accessoire springt er echt uit in contrast met een licht interieur. Zorg ervoor dat de accessoires uniek zijn of een Japanse uitstraling hebben. Bijvoorbeeld een zwarte Japanse theepot of een mooie stijlvolle kandelaar zoals deze van Housevitamin .

 

Ook leuk om te lezen:

Vind je het leuk?
Deel dan dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Plaats in winkelmand