Retro, vintage of eclectisch – wat is jouw woonstijl?

Sylvia Teuling
Sylvia Teuling

Oprichter en inspirator

Vind je het leuk?
Deel dan dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In de vorige blog hadden we al een begin gemaakt door de meest populaire interieurstijlen op een rijtje te zetten, en daar gaan we vandaag mee verder met een aantal gedurfde woonstijlen uit verschillende periodes. De inrichting van je huis is heel persoonlijk, en het is soms moeilijk om er een mooi geheel van te maken. Als je weet welke woonstijl het beste bij je past, heb je iets om aan vast te houden. Daarom vertellen we kort waar het om draait in deze woonstijlen, en geven we je tips over hoe je deze stijl het beste kan toepassen in je huis. Vandaag gaan we terug in de tijd! Kom je met ons mee?

1.   Retro

Hou je van een vrolijk interieur? Met warme kleuren, aaibare stoffen, seventies prints en donkere, houten meubels? Dan is retro echt iets voor jou! Retro heeft een bijzondere en authentieke stijl, en is vaak de favoriet van echte designlovers. Retro meubels hebben de uitstraling en nostalgie van vroeger, maar zijn vaak nieuw of komen in ieder geval van na 1980.

Voor een retro uitstraling moet je kijken naar duurzame en tijdloze materialen. Hout speelt een belangrijke rol, een mooie warme kleur hout met een zichtbare houtstructuur. Combineer dit bijvoorbeeld met marmer en voeg messing of goud toe voor een uitdagend effect. En zoek zitmeubelen met hout en ribstof. Ribstof geeft dat retro gevoel, net als leer!

Over stoffen gesproken, het mixen van texturen en materialen is zeker een must. Verzacht het harde hout met zachte, aaibare stoffen! Denk aan wol of velours, daarmee krijgt jouw retro interieur ook direct een luxe uitstraling.

Als je gaat voor retro, dan ga je voor kleur. Oranje, rood, okergeel, smaragdgroen, bruin, grijs, donkerblauw en cognac… Deze warme kleuren geven direct een nostalgisch gevoel. Combineren mag en printjes zijn ook zeker aanbevolen, retro is nooit saai. Wil je het toch liever rustig houden, kies dan voor lichtgrijs en bruin als basis en oranje, blauw en groen als accentkleuren. En vergeet niet nog wat gouden accessoires  toe te voegen om je elegante retrolook helemaal af te maken.

2.   Vintage

De vintage woonstijl is echt iets voor een creatieveling die houdt van warme kleuren en nostalgie. De vintage woonstijl lijkt erg op retro, maar er zijn een aantal verschillen. Het interieur is vaak open, authentiek en bescheiden, verder kan je zelf bepalen hoe ver je wilt gaan. Vintage meubels of accessoires zijn tussen de 25 en 100 jaar oud dat maakt dit ook een zeer kostbare stijl. Je moet een goede vintage hunter zijn om de mooie items te vinden, voor een betaalbare prijs. De meubels zijn vaak gemaakt van materialen zoals hout en staal. Maar dat is niet alles, er moet wel een reden zijn dat een vintage meubel het zo lang overleefd heeft! Het zijn tijdloze meubels, waar we nog steeds inspiratie uithalen.

Er komen veel verschillende kleuren voor in het vintage interieur en het komt veel overeen met de retro stijl. Haal vooral kleurinspiratie uit de jaren vijftig tot tachtig, de donkere pastelkleuren waren toen helemaal hot and happening. Maar er waren verschillende looks, zo waren in de jaren ’60 felle kleuren heel kenmerkend, en in de jaren ’70 meer drukke prints en grafische vormen. Daarnaast zijn ‘roestkleuren’ ook heel typisch voor vintage.

Ook de materialen komen erg overeen met de retro woonstijl, warm hout is a must.

Tip: haal een hele andere tijdsperiode in huis door een vintage koffer of kist in huis te halen. Dit zijn een van de meest gewilde accessoires voor een vintage interieur.

3.   Eclectisch

Veel mensen weten niet wat de eclectische woonstijl precies inhoudt. Dat is ook lastig uit te leggen, het is een stijl waarin verschillende woonstijlen met elkaar clashen. Dat maakt het ook meteen een van de meest uitdagende woonstijlen die er is, en perfect voor degene die niet kan kiezen of liefde heeft voor alle stijlen. Het is namelijk een mix van stijlen, nieuwe en oude meubels en er zijn geen regels. De officiële betekenis van eclectisch is:

“Het samenvoegen van de beste stijlelementen uit voorgaande stijlperiodes”

Daarnaast is het waarschijnlijk ook de meest persoonlijke interieurstijl. Het gaat er namelijk om wat jij het mooiste vindt en welke stijlperiodes en meubels jou het meeste aanspreken. Een voorbeeld van het combineren van verschillende stijlen en tijdperken zijn deze: typisch voor een eclectisch interieur is de twee verschillende gebruik methodes van leer. Een authentieke Chesterfield naast een moderne hoekbank met suede bekleding. Of de combinatie van hout en staal. Een stoel met suède bekleding en donkere stalen poten, naast een houten bijzettafel met een modern kleurrijk kleed.

Tips: blijf dicht bij jezelf en je eigen smaak, voorkom dat standaard of net zoals je buurman wordt. En kies echte eye-catchers uit, elk stuk moet uniek zijn en echt iets toevoegen aan de ruimte.

Be warned: een random verzameling aan meubels kan rommelig worden, en is niet per se eclectisch. Je wilt niet dat je huis oogt als een studentenappartement van iemand met verzamelwoede… Het gaat erom dat je subtiele combinaties maakt van moderne en oude of etnische meubelstukken, met unieke en kenmerkende elementen.

Ook leuk om te lezen:

Vind je het leuk?
Deel dan dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Plaats in winkelmand