6 tips voor een inspirerend thuiskantoor

Thuis werken - je thuiskantoor inrichten
Sylvia Teuling
Sylvia Teuling

Oprichter en inspirator

Vind je het leuk?
Deel dan dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat we dagelijks naar kantoor gaan, thuiswerken is dé nieuwe manier van werken in 2020. En dat is voor sommige heel erg wennen. Maar weet je wat het grote voordeel is? Je thuiskantoor hoeft niet op een kantoor te lijken! Het hoeft niet zakelijk te zijn, dus geen systeemplafond, grijze meubels of steriele ruimtes, je kan het thuis zo eigen en inspirerend maken als je zelf wilt. Wij geven je 6 tips hoe je jouw thuiskantoor zo ideaal en inspirerend mogelijk kan inrichten.

# 1 Kies een passende ruimte

Als je geen studeerkamer hebt moet je het beste maken van de ruimtes die je wel hebt. Misschien heb je ruimte over op zolder of de overloop, of kan je een deel van je woonkamer afschermen. Het beste is om voor een kamer te kiezen die je weinig gebruikt, of een ruimte te kiezen die je af kan zonderen van je leefruimte. Je wilt natuurlijk niet constant herinnerd worden aan je werk als je ’s avonds probeert te relaxen op de bank. Verstop je werkplek achter een scherm of een groot meubelstuk zoals een kast. We raden je niet aan om in je slaapkamer te gaan zitten, dat verstoort namelijk de associatie met rust en slapen.

Kan je geen geschikte plek vinden omdat je te weinig ruimte hebt? Kijk eens goed om je heen en kijk welke spullen je (bijna) nooit gebruikt, sla die op of verkoop ze door. Je kan het maximale uit een ruimte halen door gebruik te maken van je muren. Hang een wandrek op als opbergruimte (psstt.. Wij hebben hele leuke wandrekken van Housevitamin! ).  Of beschilder een deel van de muur met krijtverf, superhandig voor brainstormsessies of het maken van lijstjes.

# 2 Zorg voor veel licht en frisse lucht

Twee essentiële onderdelen om je werk goed te kunnen uitvoeren zijn frisse lucht en daglicht. Dit heeft een grote invloed op productiviteit en zorgt ervoor dat je meer energie hebt en je beter kant concentreren. Als je de mogelijkheid hebt, kies er dan voor om dicht bij een raam te zitten.

# 3 Maak je donkere werkplek licht

Heb je niet de mogelijkheid om in een lichte ruimte of bij een raam te zitten? Dan zijn er verschillende manieren om de ruimte lichter te maken.

  • Je kan bijvoorbeeld de muren in een lichte kleur verven, zoals wit of iets gezelligers zoals zachte pasteltinten.
  • Ook glanzende oppervlakken zorgen voor meer licht, dat komt doordat ze het licht in de ruimte reflecteren! Denk aan een lichte hoogglans tafel, of accessoires met een glans zoals een bureaulamp of een mooie vaas.
  • Of iets wat licht nóg meer reflecteert dan hoogglans… spiegels! Spiegels verlichten en vergroten de ruimte. Plaats hem tegenover je raam of lamp en hij weerkaatst extra (dag)licht door de ruimte.
  • Als je letterlijk meer licht nodig hebt, schaf dan een paar leuke lampen aan. Zorg er in ieder geval voor dat je bureau goed verlicht is. Dus kies voor een goede bureaulamp of een hanglamp met veel licht! Kijk eens naar deze hanglamp met rek, handig voor mooi licht én extra opbergruimte.

# 4 Kies voor planten en bloemen

Ze fleuren de kamer niet alleen op, maar sommige planten werken ook geweldig goed tegen stress! Planten die er mooi uitzien én zorgen voor ontspanning zijn bijvoorbeeld de vrouwentong, aloë vera, lavendel en goudpalm. Maar een leuk plantje in een vaasje of samoa glas doet ook al veel goeds voor de ruimte en jouw gemoedstoestand. Deze natuurlijke stress reliever kunnen we zeker wel gebruiken tijdens werktijd. Behalve dat ze een rustgevende werking hebben verbeteren ze ook de luchtkwaliteit in je huis, ze zuiveren de lucht en zorgen voor zuurstof. Naast een paar mooie planten zijn wij persoonlijk heel erg fan van bloemen. Bloemen kunnen zorgen voor extra creativiteit of in ieder geval een beter humeur, ze maken de ruimte vrolijk en heel persoonlijk! Wat zijn jouw favoriete bloemen? Verwen jezelf en haal er een mooi boeket.

# 5 Persoonlijk maken

Verzamel een rij knipsels met de leukste foto’s en herinneringen van je favoriete mensen en hang of zet die in het zicht. Als je even in een dipje zit kan je hiernaar kijken, zodat jij je binnen no time weer gemotiveerd voelt. Je kan ze op een prikbord aan de muur hangen, of aan een draad met papierklemmen! Daarnaast kan je de plek aankleden met leuke beeldjes en posters. Denk aan een beeldje van je favoriete dier zoals die van Housevitamin, leuk én stylish! En wist je dat een uitzicht van kalmerende landschappen rustgevend werken? Denk aan een mooi strand, kleurrijk veld of een bos. Nu denk je waarschijnlijk: ‘ik heb niet zo’n mooi uitzicht vanuit mijn raam’, geen probleem want en mooie grote foto of poster werkt ook. Het is misschien niet echt maar geeft je toch dat gevoel van natuur voor een creatieve boost. Of je nou de hele dag thuis op kantoor zit of niet, een mooi uitzicht is altijd mooi meegenomen.

# 6 Houd je kantoor georganiseerd

Een opgeruimd en georganiseerd kantoor ziet er niet alleen mooier uit maar zorgt er ook voor dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Een goede opbergruimte is hierin geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je voldoende opbergkasten hebt, of andere mogelijkheden om je papieren en spullen in op te bergen. Door spullen die je niet vaak gebruikt in de kast of in manden op te bergen creëer je meer rust.

Ook leuk om te lezen:

Vind je het leuk?
Deel dan dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Plaats in winkelmand